Monday, December 29, 2014

Светлина на растенијата


Како реагираат цвеќињата при промена на осветлувањето?
Иако одделни видови цвеќиња имаат конкретни барања во однос на светлината, кои е потребно да се почитуваат, треба да се напомене дека тие се навикнуваат кон условите на осветлување, каде што се ставени. Секое преместување може да влијае негативно врз натамошниот развој и да доведе до паѓање на цветните пупки, пожолтување и пад на листовите, пречки во растот и др.
Паралелно со тоа треба да се знае дека цвеќињата реагираат дефинитивно и на должината на денот. Во врска со тоа, тие се делат на растенија на краток ден, растенија на долгиот ден и неутрални растенија.


Замена на сончева светлина со вештачка.
Замената на сончевата светлина со вештачка е сосема можно и многу одамна се практикува. Вештачкото осветлување се користи главно во зимските месеци кога сончевата светлина е недоволна, како во северните земји, каде што сончевата светлина, исто така е недоволна. Освен тоа вештачкото осветлување се користи и за продолжување на денот при одгледување на некои култури.

Кои осветлувања се користат како вештачка светлина? Фотосинтезата е поврзана со достапноста на сончева светлина, но може да се одвива и на електрична осветлување. 3а дополнително осветлување се користат вештачки извори на светлина, чиј спектар содржи зраци со бранова должина од 300 - 750 нанометри (nm). Како извори на вештачка светлина се користат светилки со вжарена нишка, луминисцентни, гасни, живини и други светилки. Изворите на вештачка светлина треба да се економични, спектралниот состав на емитуваната светлина да е близок до спектарот на распрскана сончева светлина во летен ден, светлата да не ја зголемуваат температурата во просториите и да се наместени така што да ги осветлуваат рамнобројно растенијата. Растојанието помеѓу светлата и растенијата треба да биде такво што осветлувањето на површините да е од 50 до 100 лукса. За да стапи порано во расцутена фаза, оранжериските каранфили, некои луковични цвеќиња, хризантеми и др. се осветлуваат дополнително.
shutterstock_65555899

Што треба да се знае за светлото за одгледување цвеќе во затворен простор или во стакленици? Светлината е еден од најважните фактори во животот на растенијата, бидејќи само при достапност на светлина во листовите се одвиваат сите сложени биохемиски процеси на фотосинтезата, како резултат на кои од јаглерод диоксидот на воздухот, од водата и минералните материи се создаваат органски материи. При одгледување на цвеќе во затворен простор или во стакленици, парници и др. треба да се има предвид дека тие добиваат во сите случаи помалку светлина отколку растенија кои се одгледуваат на отворено. Кога сите други фактори за раст се во оптимум, со исклучок на светлината, растенијата го поминале физиолошкиот процес, почнуваат да растат, ја зголемуваат големината на лисните дршки, губејќи ја зелената боја, т.е. етиолират.



1 comment:

  1. In this manner my friend Wesley Virgin's tale begins with this SHOCKING AND CONTROVERSIAL VIDEO.

    As a matter of fact, Wesley was in the army-and shortly after leaving-he discovered hidden, "SELF MIND CONTROL" tactics that the CIA and others used to get everything they want.

    As it turns out, these are the same methods lots of famous people (notably those who "come out of nothing") and top business people used to become rich and famous.

    You probably know how you use only 10% of your brain.

    That's really because the majority of your BRAINPOWER is UNCONSCIOUS.

    Maybe that conversation has even taken place INSIDE OF YOUR very own brain... as it did in my good friend Wesley Virgin's brain 7 years ago, while driving a non-registered, garbage bucket of a car with a suspended driver's license and with $3.20 in his pocket.

    "I'm very fed up with going through life check to check! When will I become successful?"

    You've taken part in those questions, ain't it so?

    Your own success story is waiting to happen. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

    UNLOCK YOUR SECRET BRAINPOWER

    ReplyDelete